Szczupła sylwetka w pigułce

Wśród nieocenionych darów Matki Natury można znaleźć całą gamę roślin wspomagających utratę zbędnych kilogramów lub utrzymanie prawidłowej masy ciała – poprawiających trawienie, przyspieszających spalanie tłuszczów i zmniejszających apetyt. Nic więc dziwnego, że najbardziej drogocenne ekstrakty roślinne są z powodzeniem wykorzystywane w różnego rodzaju preparatach na odchudzanie, szturmem zdobywając rynek suplementów diety. Poznaj najcenniejsze z nich.

MŁODY JĘCZMIEŃ

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego, bogactwo egzogennych aminokwasów i obecność chlorofilu – naturalnego zielonego barwnika – czynią młody jęczmień jedną z najskuteczniejszych substancji odchudzających. Błonnik nie tylko spowalnia wchłanianie tłuszczów, ale też wspomaga perystaltykę jelit i pozwala uniknąć problemów związanych z zaparciami. Chlorofil o właściwościach oczyszczających reguluje pracę układu pokarmowego i uwalnia organizm z toksyn.

SPIRULINAGreen organic smoothie with spirulina algae with powder. Watercolor hand drawn illustration, isolated on white background

Spirulina to wyjątkowa alga, zaliczana do 10 najlepszych superproduktów (tzw. zielone superfood), która zawiera 3-krotnie więcej białka niż mięso (ok. 70%) i więcej wapnia niż mleko. To jedno z najbogatszych źródeł chlorofilu i beta-karotenu oraz kwasów nukleinowych spośród wszystkich pokarmów zwierzęcych i roślinnych. Oczyszcza wątrobę i nerki z toksyn, odkwasza organizm i obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki zawartości fenyloalaniny poprawia trawienie i wpływa na zahamowanie apetytu. To czyste „zielone złoto” dla naszego organizmu.

GLUKOMANNAN

Glukomannan to rozpuszczalny w wodzie błonnik pozyskiwany z rośliny Amorphophallus konjac. Na tle innych rodzajów błonnika wyróżnia się tym, że potrafi związać bardzo duże ilości wody, z którymi tworzy swoistego rodzaju żel. Pęczniejąc w żołądku, wypełnia go i tym samym daje znać ośrodkowi sytości w podwzgórzu, że nie jesteśmy głodni. Pozwala to na zmniejszenie ilości i wielkości posiłków. Jak pokazują badania, stosowany wraz z niskokaloryczną dietą redukuje masę ciała u osób z nadwagą średnio o 3 kg na miesiąc.* Aby spełnił swoje zadanie, należy pamiętać o popiciu tabletek dużą ilością wody.

GARCINIA CAMBOGIA

Fotolia_211290206_Subscription_XXL.jpgGarcinia cambogia to kolejny roślinny sprzymierzeniec osób walczących z nadprogramowymi kilogramami. Aktywne działanie ekstraktu z rośliny możliwe jest dzięki dużemu stężeniu kwasu hydroksycytrynowego (HCA), który wpływa na metabolizm tłuszczów, hamując ich syntezę z węglowodanów i białek. Skutkiem działania kwasu HCA jest spowolnienie wytwarzania tłuszczu w organizmie.

L-KARNITYNA

L-karnityna to nie roślina, lecz aminokwas naturalnie występujący w naszych mięśniach. Warto jednak o niej wspomnieć, gdyż jest odpowiedzialna za prawidłowy proces metabolizmu tłuszczów w organizmie. W dużej mierze przyczynia się do naszej wytrzymałości – podczas jej niedoboru czujemy się zmęczeni nawet podczas niewielkiego wysiłku. Mimo ogromnej roli, jaką pełni, organizm produkuje ją tylko w małej ilości. Przyjmowanie większej dawki L-karnityny jest zatem niezwykle korzystne podczas odchudzania, ponieważ w znacznym stopniu przyspiesza spalanie tłuszczu.

POZOSTAŁE EKSTRAKTY ROŚLINNE

  • zawarty w ekstrakcie z zielonej kawy kwas chlorogenowy zmniejsza kumulację zapasów węglowodanów i tłuszczów w organizmie oraz sprzyja nasileniu spalania tkanki tłuszczowej
  • ekstrakt z ketonów z malin przyczynia się do ograniczenia odkładania tkanki tłuszczowej i wspomaga spalanie tej już nagromadzonej
  • ekstrakt z ananasa, papai i guarany poprawia procesy trawienne poprzez prawidłowy metabolizm tłuszczów i węglowodanów
  • ekstrakt z korzenia mniszka i nasion ostropestu wspomaga usuwanie nadmiaru wody wraz ze zbędnymi dla organizmu produktami przemiany materii, co korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała
  • ekstrakt z pomarańczy gorzkiej – źródło potasu i błonnika rozpuszczalnego – z uwagi na niski indeks glikemiczny utrzymuje prawidłową, fizjologiczną szybkość przemian metabolicznych, szczególnie tłuszczów
  • ekstrakt z kurkumy wspiera oczyszczanie organizmu i utrzymanie właściwego metabolizmu tłuszczów, co niweluje oznaki cellulitu, a także zwiększa uczucie sytości
  • ekstrakt z wąkroty azjatyckiej pomaga zachować jędrną i elastyczną skórę oraz odpowiednią strukturę tkanki tłuszczowej
  • ekstrakt z pokrzywy indyjskiej zawiera forskolinę, która poprzez wpływ na procesy metaboliczne tłuszczów wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała i widocznie wpływa na zmniejszenie pomarańczowej skórki

Czerpiąc z dobrodziejstwa otaczającego nas świata, ale też z przełomowych odkryć
z obszaru biotechnologii i medycyny, zamknęliśmy je wszystkie w naszych innowacyjnych suplementach diety. Jeśli chcesz dowiedzieć się, w których znajdziesz poszczególne składniki, pobierz folder lub wejdź na stronę NUTRICODE, a następnie ciesz doskonałą kondycją płynącą wprost z natury!

 

*Birketvedt GS. “Experiences with three different fiber supplements in weight reduction.” Med Sci Monit. 2005 Jan; 11(1): PI5-8