Palenie kawy

Niepowtarzalny smak i aromat kawy zależą nie tylko od jakości i pochodzenia ziaren, ale także od stopnia ich wypalenia i schłodzenia. Sekret doskonałego palenia polega na znalezieniu odpowiednich proporcji pomiędzy temperaturą a czasem prażenia ziaren. Wystarczy niewielka modyfikacja procesu, by otrzymać kawę o odmiennym bukiecie lub posmaku.

Umiejętne palenie kawy jest sztuką, za którą stoją nierzadko lata doświadczenia zawodowego i znakomita intuicja. Najlepsi kiperzy wiedzą, że proces palenia kawy musi być stale kontrolowany, a każdy gatunek i partia kawy wymaga oddzielnego prażenia. Przeważająca większość ziaren kawowych palona jest obecnie ciemno. Tylko niewielki odsetek ziaren palony jest jasno. Wiąże się to z potrzebami i smakiem odbiorców – preferowane są kawy o niskiej kwaskowatości i mocny, intensywny smak.

Zielone, nieuprażone ziarna kawy mają jasny, kremowy lub zielonkawy odcień, są kwaskowate w smaku i zawierają dużo więcej kofeiny niż ziarna poddane prażeniu. Podczas palenia zawarte w ziarnach cukry ulegają karmelizacji, a ziarna przybierają brązowy odcień. Przy dłuższym paleniu powierzchnia ziaren staje się błyszcząca i oleista.

Kawy naturalne Aurile
Kawy naturalne Aurile

Obecnie kawa palona jest w urządzeniach nazywanych rosterami. Sam proces palenia trwa od kilku do kilkudziesięciu minut, w zależności od efektu smakowego i aromatycznego, jaki chcemy otrzymać. Za krótkie bądź za długie palenie może zepsuć smak kawy. Im dłużej kawa jest palona, tym intensywniejszy gorzki posmak i dymny zapach, co nie każdemu odpowiada. Z kolei kawa palona zbyt krótko może być w smaku kwaskowata i mało aromatyczna. W każdym ziarnie kawy znajduje się około 800 aromatycznych olejków i potrzeba szczególnej staranności, by jak najwięcej ich uwolnić.

Następnie ziarna są schładzane – albo cyrkulującym powietrzem, albo wodą. Chociaż schładzanie powietrzem trwa dłużej i jest droższe, jest zdecydowanie lepsze, ponieważ świeżo uprażone ziarna kawy nie nasiąkają wodą. Cyrkulujące powietrze to metoda wybierana przez znawców: podczas tego procesu ziarna są w ciągłym ruchu i mogą powoli oddawać temperaturę, zachowując większość substancji aromatycznych.

Palona kawa nie może być przechowywana tak długo, jak kawa zielona, ponieważ uwolnione w procesie prażenia związki aromatyczne mogą zwietrzeć. Stąd jak najszybciej pakuje się ją do szczelnych opakowań, które zapobiegają utracie aromatu.

Nasz wybór: American Roast

Dla naszych ziaren wybraliśmy palenie typu American Roast, które sprawia, że smaki i aromaty kaw Aurile są znakomicie wyważone, rozwijają swój bogaty bukiet i oferują smakoszom pełnię doznań.

Kawy Aurile są palone na miejscu, w Polsce w temperaturze 210˚C przez około 20 minut, a następnie starannie schładzane cyrkulującym powietrzem. Podczas palenia ziarna przybierają jasnobrązowy kolor. Po wypaleniu powierzchnia ziaren jest sucha, a ich smak jest złożony i świetnie zrównoważony, jeśli chodzi o słodycz, gorycz i kwaskowatość. Nad całością przebiegu procesu palenia i suszenia kawy czuwają wykwalifikowani kiperzy.

This slideshow requires JavaScript.