Pod ciśnieniem

Jeden z obecnie najpopularniejszych i najbardziej charakterystycznych napojów kawowych – aromatyczne i intensywne espresso – zawdzięczamy Włochom.

Idea stworzenia maszyny do błyskawicznego zaparzania kawy urzeczywistniła się po raz pierwszy u progu XX wieku, kiedy to Luigi Bezzera zaprezentował swój prototyp ekspresu do kawy. Maszyna przygotowywała napój w ekspresowym tempie, niestety przyrządzona w nim kawa miała zmieniony smak. Działo się tak dlatego, że ekspres Bezzery działał w oparciu o parę wodną pod ciśnieniem, która ujemnie wpływała na smak naparu.

Kawy naturalne Aurile
Kawy naturalne Aurile

Bezzera odsprzedał swój patent Desiderio Pavoniemu, który przez lata próbował ulepszyć wynalazek i podnieść smak kawy. Rozpoczął też produkcję i sprzedaż ekspresów. Kolejny krok na drodze ku udoskonaleniu ekspresu należał do Francesco Illy, który zastąpił parę wodną sprężonym powietrzem.

Prawdziwą kawową rewolucją było jednak wynalezienie przez Włocha Giovaniego Achille Gaggię pierwszego ekspresu ciśnieniowego. Po wieloletnich poszukiwaniach w 1947 roku opatentował ekspres, który nie zmieniał smaku ani zapachu kawy. Sekretem jego skuteczności było wyeliminowanie z procesu parzenia pary wodnej dzięki zastosowaniu specjalnego, spiralnego tłoku, naciskanego przez barmana.

Ekspres ciśnieniowy zrobił zawrotną karierę i dziś, po latach, wiele osób nie wyobraża sobie już dnia bez aromatycznej, intensywnej kawy, z piękną cremą na wierzchu.

This slideshow requires JavaScript.