Kawę poproszę!

Kawiarnie i bary prześcigają się z bogatą ofertą napojów kawowych. Możemy swobodnie wybierać spośród mniej lub bardziej obco brzmiących nazw, ale czy zawsze wiemy, co dokładnie zamawiamy? Specjalnie dla Was rozszyfrowujemy najczęściej spotykane w menu kawy.

AMERICANO
Caffè americano, espresso z dodatkiem dużej ilości gorącej wody, przygotowywane w proporcjach 1/3 naparu kawy i 2/3 przegotowanej wody. W klasycznym americano wodę dodaje się do kawy (w przeciwieństwie do kawy typu long black). Americano zachowuje intensywny aromat, ale jest bardziej rozwodnione, dużo słabsze w smaku niż espresso i lungo. Mianem americano określa się też często kawę przyrządzoną w ekspresie przelewowym.

CAFÉ AU LAIT
Kawa z ciepłym lub schłodzonym mlekiem, wywodząca się z kuchni francuskiej. Podawana jest w dużej filiżance lub kubku. W odróżnieniu od latte do jej przygotowania nie jest konieczne espresso, ale jakakolwiek czarna, intensywna kawa, najlepiej podwójnie palona. Pijana zwykle w godzinach porannych, do śniadania.

Kawy naturalne Aurile
Kawy naturalne Aurile

CAFÉ FOUETTÉ
Napój kawowy o francuskim rodowodzie, w którym czarna kawa występuje w towarzystwie odrobiny rumu, pod przykryciem z ubitej na sztywno śmietany. Całość może być udekorowana wiórkami czekoladowymi lub świeżą miętą.

CAFFÈ D’ORZO
Kawa zbożowa (jęczmienna), o obniżonej zawartości kofeiny. We Włoszech przygotowywana i podawana jak klasyczne espresso. Traktowana często jako napój dla dzieci.

CAFFÈ FREDDO
Dosłownie „zimna kawa”, espresso z dodatkiem dużej ilości zimnego mleka i kostkami lodu, ewentualnie tylko z kostkami lodu. W bogatszej wersji może być zwieńczone bitą śmietaną. Podawana w dużych szklankach lub kielichach o grubych ściankach.

CAPPUCCINO
Puszysta, kremowa w smaku kawa przygotowywana z espresso i dużej ilości doskonale spienionego mleka (najczęściej stosowane proporcje to 1:5). Podawana we wcześniej ogrzanych, średniej wielkości filiżankach o grubych ściankach, posypane na wierzchu odrobiną czekolady, kakao lub cynamonu. Istnieją także wersje cappuccino z lodami lub z bitą śmietaną na wierzchu. Serwowana głównie w godzinach porannych, zaliczana jest do grupy kaw śniadaniowych. Włoska nazwa cappuccino wiązana jest z mnichami z zakonu kapucynów i ich habitami w jasnobrązowym odcieniu.

Kawa funkcjonalna to naturalna kawa wzbogacona szeregiem składników mineralnych i witamin lub z dodatkiem uszlachetniających składników, które powodują, że nabiera szczególnych właściwości. R eceptury kaw funkcjonalnych są unikatowe i powstają we współpracy kiperów z naukowcami i specjalistami do spraw prawidłowego żywienia.
Kawa funkcjonalna to naturalna kawa wzbogacona szeregiem składników mineralnych i witamin lub z dodatkiem uszlachetniających składników, które powodują, że nabiera szczególnych właściwości. Receptury kaw funkcjonalnych są unikatowe i powstają we współpracy kiperów z naukowcami i specjalistami do spraw prawidłowego żywienia.

CON PANNA
Espresso z niewielką ilością bitej śmietany. Serwowane w filiżankach do espresso.

CORRETTO
Aromatyczne espresso wzmocnione odrobiną grappy. Napój popularny jest zwłaszcza na północy Włoch, w okolicach Wenecji. W innych regionach grappę zastępuję się również innymi mocnymi alkoholami (np. sambucą). Nie jest tam nietaktem zamówienie corretto w godzinach porannych.

ESPRESSO
Mała, czarna, intensywna kawa o przepięknym aromacie, przygotowana pod ciśnieniem w specjalnym ekspresie. Narodziła się we Włoszech, a jej nazwa pochodzi od szybkiego czasu przygotowania napoju. Na powierzchni dobrze przygotowanego espresso zbiera się gęsta, orzechowo-brązowa pianka, czyli crema. Klasyczne espresso podaje się w małej filiżance o grubych ściankach wraz ze szklaneczką lub kieliszkiem zimnej wody. Pite jest gorące, o każdej porze, często bywa zwieńczeniem posiłku. Jest podstawą wielu innych napojów kawowych.

FLAT WITHE
Kawa z mlekiem, wywodząca się z Nowej Zelandii, bardzo popularna również w Australii. Przyrządza się ją dolewając do espresso ciepłe, spienione mleko. Powierzchnia kawy pozostaje płaska, stąd nazwa flat withe, czyli „biała płaska”. Serwowana najczęściej w kubku lub dużej filiżance, często ma zdobienia charakterystyczne dla latte art.

FRAPPÉ
Café frappé, jeden z rodzajów kawy mrożonej, przygotowywany na bazie espresso i kruszonego lodu. Może być serwowany z różnymi dodatkami: cukrem, syropami smakowymi, lodami waniliowymi, zimnym mlekiem, bitą śmietaną, alkoholem. Podawany w wysokich szklankach o grubych ściankach, z łyżeczką o długiej rączce. Nazwa pochodzi z języka francuskiego, od czasownika frapper – „ubijać”, gdyż wszystkie jej główne składniki są mieszane i ubijane w shakerze.

Kawa aromatyzowana to naturalna kawa, której zapach został pogłębiony przez wprowadzenie nowych aromatów, np. wanilii, czekolady, orzechów. Smak kawy pozostał jednak naturalny
Kawa aromatyzowana to naturalna kawa, której zapach został pogłębiony przez wprowadzenie aromatów, np. wanilii, czekolady, orzechów. Smak kawy pozostał jednak naturalny.

ICED COFFEE
Ice coffee, kawa mrożona, ciemna mocna kawa z dodatkiem kostek lodu. W zależności od sposobu serwowania kawa może być przed dodaniem lodu wcześniej schłodzona lub gorąca. Istnieją różne warianty iced coffee: z dodatkiem zimnego mleka, lodów, z bitą śmietaną.

KAWA PO FRANCUSKU
Aromatyczna czarna kawa z dodatkiem szlachetnego koniaku. Najczęściej serwowana w średniej wielkości filiżance.

KAWA PO GRECKU
W Grecji podawana jest najczęściej tradycyjna kawa, przygotowywana w małym naczyniu przy bardzo wysokiej temperaturze, w zaledwie kilka minut. Zwykle jest podawana bez żadnych dodatków (cukru i mleka). Przy greckich stolikach restauracyjnych można usłyszeć także inne nazwy kaw: frappe (kawa zmieszana z zimną wodą i ewentualnie cukrem, do której można dodać potem mleko) oraz freddo (czyli espresso lub cappuccino pite na zimno, najlepsze w czasie upałów).

KAWA PO HISZPAŃSKU
Mocna czarna kawa z aromatycznym sherry. Podawana w filiżance lub szklance z uchwytem.

KAWA PO IRLANDZKU
Irish coffee, czarna kawa wzmocniona irlandzką whisky i udekorowana słodką bitą śmietaną. Często przyrządzana jest z brązowym cukrem. Traktowana jest jak deser kawowy i serwowana w specjalnej przezroczystej szklance z uchwytem.

KAWA PO ORMIAŃSKU
Kawę przyrządza się w specjalnym tygielku (nazywanym briki), z dodatkiem cukru. Jest zalewana zimną wodą i kilkukrotnie doprowadzana do wrzenia. Najbardziej widowiskowa wersja kawy „po ormiańsku” to słodki, gęsty napar, serwowany z kostką cukru nasączoną alkoholem, którą podpala się tuż przed podaniem.

KAWA PO ROSYJSKU
Rozgrzewająca, mocna czarna kawa z dodatkiem czystej wódki.

KAWA PO TURECKU
Sposób przyrządzania kawy, charakterystyczny dla państw Europy Południowej i Bliskiego Wschodu. Kawę parzy się w specjalnym tygielku z dużą ilością cukru. W przeciwieństwie do kawy „po grecku”, kawę dodaje się do gotującej się wody i kilkukrotnie doprowadza do wrzenia. Przygotowany w ten sposób napar jest mocny i bardzo słodki. Ten sposób parzenia nazywany jest też kawą „po arabsku”. W Polsce kawą „po turecku” nazywa się często kawę zalaną gorącą wodą, podawaną w filiżance lub szklance, czyli „zalewajkę”.

KAWA PO WIEDEŃSKU
Wiener melange, czarna kawa ze spienionym mlekiem, cukrem i czekoladą, podawana najczęściej z grubą warstwą gęstej bitej śmietanki, posypanej kakao, wiórkami czekoladowymi lub drobno zmieloną kawą. Sekret kawy po wiedeńsku tkwi w jej przygotowaniu: zimne mleko, czekoladę i cukier ubija się najpierw, a potem zalewa gorącą kawą. Podawana jest w średniej wielkości filiżankach.

LATTE
Pełna nazwa tego napoju to caffè latte, czyli kawa z mlekiem. Powstaje przez zalanie espresso dużą ilością gorącego, lekko spienionego mleka. We Włoszech latte podawane jest w wysokiej szklance o grubych ściankach z łyżeczką o długiej rączce. Może być posypane odrobiną kakao, czekoladą lub cynamonem. Preferowane w godzinach porannych.

LATTE MACCHIATO
To mleko z odrobiną espresso. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa macchia oznaczającego plamkę. Najłatwiej więc skojarzyć, że jest to mleko „przybrudzone” odrobiną ciemnej, mocnej kawy. Klasyczne latte macchiato jest trójwarstwowe. Przygotowuje się je wlewając do wysokiej szklanki o grubych ściankach mleko, następnie dodaje się aromatyczne espresso, a sam środek filiżanki dekoruje się odrobiną mlecznej pianki. Pije się prosto ze szklanki, bez używania rurki.

Kawa zielona to kawa niepoddana procesowi palenia. Jest delikatna w smaku, z wyraźnymi nutami winnymi, ale nie ma wyczuwalnego gorzkiego posmaku i dymnego aromatu, charakterystycznego dla palonych ziaren. Zawiera duże ilości kwasu chlorogenowego (CGA), będącego silnym przeciwutleniaczem, a dzięki obecności kofeiny nie traci nic ze swoich pobudzających właściwości.
Kawa zielona to kawa niepoddana procesowi palenia. Jest delikatna w smaku, z wyraźnymi nutami winnymi, ale nie ma wyczuwalnego gorzkiego posmaku i dymnego aromatu, charakterystycznego dla palonych ziaren. Zawiera duże ilości kwasu chlorogenowego (CGA), będącego silnym przeciwutleniaczem, a dzięki obecności kofeiny nie traci nic ze swoich pobudzających właściwości.

LONG BLACK
Espresso z dużą ilością gorącej wody, przygotowywane poprzez dodanie do wody jednej lub dwóch porcji espresso, które delikatnie rozpływa się po powierzchni wody. Dzięki temu kawa long black nadal posiada obfitą charakterystyczną dla espresso cremę. Ten typ kawy jest szczególnie popularny w Australii i Nowej Zelandii.

LUNGO
Caffè lungo, espresso lungo, czyli po prostu przedłużone espresso, powstające dzięki użyciu przy zaparzaniu większej ilości wody. Typowe lungo przygotowuje się wykorzystując dwa razy większą ilość wody niż przy espresso. Jest mniej intensywne w smaku, za to bardziej gorzkawe niż espresso. Nazwa kawy pochodzi od włoskiego przymiotnika lungo, oznaczającego „długi”, „przedłużony”.

MACCHIATO
Właściwie caffè macchiato to espresso serwowane z odrobiną spienionego mleka na wierzchu. W odróżnieniu od latte macchiato, mleczna pianka delikatnie „zanieczyszcza” mocną, aromatyczną kawę. Macchiato podawane jest w takich samych filiżankach jak espresso.

MOCHA
Caffè mocha, mokka, pod tą nazwą kryje się espresso z gorącym, niespienionym mlekiem i ciemną czekoladą lub kakao. Mocha może występować w różnych odmianach, np. z białą czekoladą lub syropem czekoladowym, może być także udekorowana bitą śmietaną. Najczęściej serwowana jest w szklankach z uchwytem.

RISTRETTO
Stretto, mała, czarna, bardzo intensywna w smaku kawa. Przygotowywana jest podobnie jak espresso, ale z użyciem mniejszej ilości wody, większej porcji kawy i wyższego ciśnienia. Jest więc bardziej skondensowana i gęsta. Nazwa kawy wywodzi się z języka włoskiego, gdzie ristretto oznacza tyle co „ściśnięty”, „streszczony”, „esencjonalny”. Serwuje się ją, podobnie jak espresso, w małej filiżance o grubych ściankach, w towarzystwie szklaneczki zimnej wody. Starcza na jeden-dwa łyki.

ROMANO
Bardzo odświeżające espresso przyrządzone według receptur rzymskich, z odrobiną świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub startą skórką cytryny, podawane z plasterkiem cytryny na talerzyku.

SHAKERATO
Caffè shakerato, wariacja na temat kawy mrożonej, czyli espresso zmiksowane w shakerze z kostkami lodu. Nazwa (po polsku oznaczająca „kawa zmiksowana”), wzięła się ze sposobu przyrządzenia napoju, w którym główny nacisk położony jest na doskonałe zmieszanie składników, aż do pojawienia się charakterystycznej pianki. Pite jest w dużych kieliszkach o grubych ściankach lub szklankach do koktajli. Shakerato może zawierać różne dodatki: cukier, syropy smakowe lub alkohol.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.