Warto wiedzieć!

Przy filiżance herbaty zawsze miło sobie pogawędzić. Podobno o pogodzie można mówić godzinami, ale po co, skoro można przy herbacie rozmawiać o… herbacie! Oto kilka ciekawostek, które mogą stać się początkiem fascynującej dyskusji i pretekstem do sięgnięcia po kolejną filiżankę.

Księga herbaty
Wyrafinowany smak i zapach chińskiej herbaty od wieków inspiruje artystów. Już w VIII wieku Lu Yu, chiński poeta z okresu dynastii Tang, stworzył dzieło w całości poświęcone wyłącznie herbacie. W Księdze herbaty (茶经) opisał jej historię, warunki uprawy oraz metody parzenia. Dużo miejsca poświęcił na omówienie różnych gatunków herbat, źródeł najlepszej do zaparzania wody, naczyń do przygotowywania naparu i samej ceremonii picia. Co ciekawe, bazował głównie na własnych przemyśleniach i doświadczeniach. Księga herbaty szybko zyskała ogromną popularność, a Lu Yu okrzyknięto Herbacianym Mędrcem.

Herbaty Aurlie
Herbaty Aurile

Dlaczego Polacy piją „herbatę”, Rosjanie „чай”, a Anglicy „tea”?
Na pewno niejedną osobę zastanawia pochodzenie słowa „herbata” lub „czajnik”. By je odkryć, musimy wrócić do korzeni i słowa 茶 , jakim w dawnych Chinach określano herbatę. Wyraz ten, w zależności od prowincji i dialektu, wymawia się inaczej: „tê” lub „chá”. Te dwie wymowy dały początek nazewnictwu herbaty w innych krajach. Europa Zachodnia bazowała na „tê”, co zaowocowało angielskim „tea”, francuskim „thé” i włoskim „tè”. Natomiast Europa Środkowa i Wschodnia oraz Azja wykorzystały wymowę „chá”, stąd rosyjski „чай” (chay) czy grecki „τσάι” (tsái). Używane w Polsce słowo „herbata” związane jest etymologicznie z grupą wywodzącą się od „tê”, a powstało z łacińskiej nazwy „herba thea”, czyli „herbaciane ziele”.

Torebki, czyli herbata ekspresowa
Smakosze herbaty przez wieki próbowali na wiele sposobów oddzielić liście od naparu, by nie przeszkadzały w piciu. Jednak za popularyzacją torebek z herbatą stoi nie tyle wygoda, co potrzeba chwili. Reglamentacja herbaty w Wielkiej Brytanii podczas II wojny światowej wymusiła porcjowanie liści. Herbata, pakowana w małe, jedwabne torebki, stała się produktem luksusowym i pożądanym. Gdy więc po wojnie na rynku pojawiła się herbata ekspresowa w torebkach, bardzo szybko zyskała rzesze nabywców. Dziś herbata w torebkach obejmuje blisko 90% całego herbacianego rynku. Herbaciani amatorzy mogą wybierać spośród wielu kształtów i wielkości torebek: okrągłych, podwójnych, torebek-piramidek, ze sznureczkiem i etykietką lub bez. Pierwotnie wykorzystywaną w torebkach gazę szybko zastąpił przepuszczalny papier, który dziś z kolei zastępowany jest coraz częściej przez nylon. Eksperci zwracają uwagę, że przy wyborze herbaty należy kierować się nie tyle kształtem torebki, co jej wielkością – liście po zaparzeniu muszą mieć miejsce, by się rozwinąć. Kto nie przekonał się jeszcze do torebek ekspresowych, może skorzystać z szerokiej oferty różnego typu zaparzaczy, które działają na bardzo podobnej zasadzie.

Aurile SERENITY WHITE TEA Herbata biała Pai Mu Tan z dodatkiem płatków róży
Aurile Serenity
Herbata biała Pai Mu Tan z dodatkiem płatków róży

Chiny herbacianą potęgą
Największym producentem herbaty na świecie są obecnie Chiny, które w 2012 roku wygenerowały ponad 30% całej światowej produkcji. Zaraz za Chinami plasują się Indie, a za nimi czołowy producent afrykański, czyli Kenia. Czwartym poważnym graczem na herbacianym rynku jest Sri Lanka (dawny Cejlon). Eksperci szacują, że produkcja herbaty będzie rosnąć w tempie kilku procent w ciągu roku na przestrzeni najbliższych dziesięciu lat, a Chiny jeszcze długo pozostaną na pozycji światowego lidera.

Zapachy herbaty
Zapach herbaty jest urzekający. Wiele osób uwielbia świeży, lekko zielny zapach zielonej herbaty. Wzbogacony nutami cytrusowymi orzeźwia, wprawia w dobry nastrój, napełnia pozytywną energią. Nuta zielonej herbaty w oprawie z cytrusów i dębowego mchu jest wiodącym motywem uwielbianych perfum FM 06 Federico Mahora. Z kolei cejlońska herbata, irys i leśne dzwonki nadają niezwykły, wibrujący charakter perfumom FM 239. Rześki zapach zielonej herbaty stanowi także dominantę perfum do wnętrz Green Tea FM GROUP FOR HOME. Miłośniczki subtelnie pachnących kosmetyków powinny koniecznie wypróbować transparentny puder sypki FM GROUP MAKE UP o urzekającym, delikatnym aromacie białej herbaty.

FM 149 Federico Mahora Charakter: radosny i zmysłowy Nuta głowy: biała herbata, ryż basmati Nuta serca: kwiat wiśni, frangipani, heliotrop Nuta bazy: piżmo, drewno tanaka, kadzidło, wanilia Rodzina zapachowa: Szyprowa Typ: Zmysłowe
FM 149 Federico Mahora. Charakter: radosny i zmysłowy. Nuta głowy: biała herbata, ryż basmati. Nuta serca: kwiat wiśni, frangipani, heliotrop. Nuta bazy: piżmo, drewno tanaka, kadzidło, wanilia. Rodzina zapachowa: Szyprowa
Typ: Zmysłowe

Nie tylko do picia
Chociaż w większości krajów napar z herbaty się pije, nie oznacza to, że herbaty nie można zjeść. W wielu krajach azjatyckich herbatę kisi się jak ogórki lub kapustę. Do kiszenia wybiera się liście mięsiste i grube, upycha w skrzyniach wyłożonych bambusem, moczy, soli, a następnie kisi nawet przez kilka miesięcy. Czasem do kiszenia dodaje się także dziki chrzan. W Chinach kiszona herbata jest znakomitym dodatkiem do dań mięsnych i owoców morza, a także bazą różnego rodzaju sałatek. Z kolei w Birmie liście herbaty je się surowe, jak sałatę – doprawione szczyptą soli lub czosnku.

Wróżenie z fusów
Po wypiciu ostatniej kropelki czas na tasseografię, czyli wróżenie z fusów. Podobno w kształcie fusów układających się na dnie filiżanki ukryta jest prawda o naszej przyszłości. By ułatwić jej poznanie, opracowuje się specjalne słowniki tassograficzne. Przykładowo: dom symbolizuje przeprowadzkę, most oznacza ważną decyzję do podjęcia, a obietnicę miłości przynoszą księżyc, serce lub bukiet kwiatów. Warunek jest jeden: wróżba dotyczy wyłącznie tej osoby, która z filiżanki piła. Wróżbici mówią, że wróżyć można ze wszystkich fusów, jednak liście herbaty najlepiej się do tego nadają ze względu na swój rozmiar. Wróżenie z fusów po herbacie ma zresztą długą i barwną historię. W Europie Zachodniej upowszechniło się zaraz po tym jak w XVII wieku Holendrzy zaczęli masowo przywozić herbatę z Chin. Do dziś jest to bardzo popularny zwyczaj na Wyspach Brytyjskich. My, patrząc na nasze liście herbaciane, przepowiadamy jedno: kto raz spróbuje herbat Aurile, sięgnie po nie po raz kolejny!

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.