Arabika czy robusta?

Przez wiele lat królowała opinia, że arabika jest najszlachetniejszym gatunkiem kawy. Robusta uznawana była za kawę pośledniejszą, o niższej jakości. Dziś kiperzy oceniają, że niektóre szczepy robusty przewyższają smakiem i aromatem wiele arabik. Która z nich jest lepsza?

Na pewno oba gatunki kawy znacząco różnią się mocą oraz smakiem i jest to wyczuwalne nie tylko dla profesjonalistów. Arabika uchodzi za delikatniejszą, bardziej zrównoważoną i słodszą, podczas gdy robusta przypadnie do gustu zwolennikom mocniejszych kaw, z wyczuwalnymi lekko gorzkawymi tonami. W jej smaku dominują czekoladowe i ziemiste nuty. Zaletą arabik jest natomiast znacznie bardziej złożony i intensywny aromat.

Plantatorzy dodają, że obie kawy wymagają różnych warunków uprawy i mają odmienne potrzeby. Arabika ma długą i bogatą historię. Możemy wyróżnić aż kilkadziesiąt szczepów, a jej uprawa stanowi obecnie niemal 80% całej światowej produkcji kawy. Jest bardziej wymagająca, dojrzewa dłużej i ma niższą odporność niż robusta.

Aurile
Kawy Aurile

Robusta, która przez badaczy została sklasyfikowana stosunkowo późno, bo dopiero w XIX wieku, ma tylko kilka szczepów. Jest znacznie tańsza w uprawie, mniej podatna na zmiany nasłonecznienia i wilgotności, może rosnąć także na terenach równinnych. Często wykorzystuje się ją przy produkcji kaw rozpuszczalnych i mieszanek espresso, ponieważ zapewnia obfitą, piękną cremę.

Arabika czy robusta?

Który gatunek jest lepszy? Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i preferowanych smaków. My zdecydowaliśmy się na dwa warianty: 100% arabikę (Mokka Sidamo) oraz niezrównane mieszanki arabiki i robusty (Espresso Blend i Master Blend).

Mokka Sidamo to jedna z najlepszych odmian afrykańskiej arabiki, pochodząca z wybranych plantacji w Etiopii. Ziarna długo dojrzewają w kawowych ogrodach regionu Sidamo, położonych na wysokości do 1 800 metrów nad poziomem morza. Przyrządzona z nich kawa ma aksamitny, pozbawiony goryczy smak, z lekkim kwiatowo-winnym akcentem. Eksperci uznają, że mokka jest jedna z najszlachetniejszych odmian arabiki. Radzą, by jej głębokim, jedwabistym smakiem delektować się bez żadnych dodatków. Pozostawia urzekający, słodkawy posmak, przeplatany lekkimi kwaskowatymi nutami. Tę kompozycję 100% arabiki znajdziesz w kawach naturalnych Aurile Excellence.

Espresso Blend stworzyliśmy dla miłośników klasycznego espresso. To oryginalna mieszanka ziaren wyselekcjonowanych z plantacji w Ameryce Południowej. Trzon blendu stanowią szczepy uprawiane w górskich rejonach Brazylii i Kolumbii, ale swoje wyraziste, pełne body mieszanka zawdzięcza 10-procentowej domieszce oleistych ziaren indonezyjskiej robusty. Idealne proporcje łączenia ziaren – 60% arabiki i 40% robusty – sprawiają, że kawa Aurile Espresso Experience ma niezapomniany, mocny smak, z wyczuwalnymi orzechowo-czekoladowymi nutami, i intensywny, lekko dymny zapach. To idealny blend dla smakoszy, którzy piją kawę bez dodatku cukru i mleka.

 Aurile Vanilla Kawa mielona o aromacie waniliowym
Aurile Vanilla
Kawa mielona o aromacie waniliowym, mieszanka arabiki i robusty (Master Blend)

Master Blend to unikatowa kompozycja o mocnym smaku, opracowana specjalnie dla Aurile. W poszukiwaniu najlepszej mieszanki współpracujący z nami kiperzy sięgnęli po orientalne gatunki arabiki i robusty. Jej podstawę smakową tworzą szczepy pochodzące ze wschodniej Azji, o charakterystycznym korzenno-drzewnym aromacie. Aksamitna arabika wprowadza do kompozycji delikatnie kwaskowatą nutę, natomiast intensywna robusta wzmacnia ją, nadając ostrzejsze tony. Idealnie zrównoważona, bogata całość rozwija pełnię smaku. Master Blend stanowi podstawę kaw funkcjonalnych i aromatyzowanych Aurile.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.