W każdej filiżance herbaty kryje się moc smaku i aromatu. To jednak nie wszystko! Nie bez przyczyny herbatę uznaje się za najszlachetniejszy napój, godny cesarzy. Sprawdźmy, co jeszcze znajdziemy w herbacie.
Teina
Wiele osób zastanawia się, czym jest teina i czym różni się od kofeiny. Odpowiedź jest prosta: niczym. To ten sam związek chemiczny, tylko w herbacie ma postać związaną, a w kawie swobodną. Działanie teiny w naparze herbacianym zależy od długości parzenia – im dłużej herbatę zaparzamy, tym mniejsze ma ona właściwości pobudzające. Dzieje się tak dlatego, że teina zaczyna wiązać się z innymi składnikami, które neutralizują jej działanie stymulujące i wzmacniające koncentrację. Jeśli więc chcemy, by napój działał pobudzająco, parzmy herbatę nie dłużej niż 3 minuty.

Herbata czarna Yunnan z dodatkiem kwiatów hibiskusa, kwiatów jaśminu, płatków nagietka oraz suszoną żurawiną i naturalnym aromatem brzoskwiniowym
Garbniki (taniny)
Napar herbaciany to także bogate źródło garbników, czyli tanin. Naturalne garbniki mają wiele zdrowotnych właściwości: działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo i przeciwkrwotocznie. Osłabiają także działanie teiny, a przede wszystkim wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Warto zapamiętać, że im dłużej zaparzamy herbatę, tym bardziej osłabiamy działanie teiny, a napar zyskuje właściwości relaksujące.
Flawonoidy (polifenole)
Flawonoidy to najważniejsza grupa polifenoli, związków chemicznych wykazujących dużą aktywność antyoksydacyjną. Flawonoidy działają też przeciwzapalnie, uelastyczniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Bardzo dużo flawonoidów zawierają zwłaszcza herbaty zielona i czerwona.

Herbata zielona Gunpowder z dodatkiem werbeny, trawy cytrynowej, skórki z cytryny oraz płatków słonecznika i naturalnym aromatem cytrynowym
Fluor
Podczas długiego procesu leżakowania po procesie fermentacji w herbacie zaczyna wytwarzać się fluor. Nie jest go na tyle dużo, by zaszkodzić naszemu zdrowiu, ale wystarczająco, by pozytywnie wpłynąć na nasze zęby.

Selen
Czerwona herbata jest bogata także w naturalny, łatwo przyswajalny selen. To jeden z niezbędnych pierwiastków, które musimy dostarczać w pożywieniu, by wesprzeć działanie systemu immunologicznego i układów enzymatycznych. Selen jest też znakomitym antyutleniaczem, razem z witaminą E opóźnia procesy starzenia i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Witamina E
To jeden z najbardziej znanych antyoksydantów, nazywana jest witaminą młodości. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i pomaga w prawidłowej syntezie DNA.