Europa kocha kawę

W Europie jako pierwsi docenili kawę Wenecjanie, głównie za sprawą swoich kontaktów handlowych ze Wschodem. Tam też, jeszcze w XVII wieku, zaczęły powstawać pierwsze pijalnie kawy. Wzorem tureckim były miejscem spotkań wpływowych kupców, intelektualistów i polityków.

Do dziś czynna jest usytuowana na placu św. Marka słynna kawiarnia Florian, założona w 1720 roku przez Floriano Francesconiego. Kolejne kawiarnie na Półwyspie Apenińskim zaczęto otwierać w Livorno, Padwie i oczywiście w Rzymie. Mimo stale rosnącej popularności w tamtym okresie na kawie mocno ciążyło odium pogańskiego napoju. W obronę kawy zaangażował się nawet sam papież Klemens VIII. Zarządził „sąd nad kawą”, podczas którego wydano werdykt, że chrześcijanie również mogą pijać kawę. Dodatkowo, by wzmocnić tę decyzję, Kościół oficjalnie pobłogosławił czarny napój.

Kawa funkcjonalna To naturalna kawa wzbogacona szeregiem składników mineralnych i witamin lub z dodatkiem uszlachetniających składników, które powodują, że nabiera szczególnych właściwości. R eceptury kaw funkcjonalnych są unikatowe i powstają we współpracy kiperów z naukowcami i specjalistami do spraw prawidłowego żywienia.
Kawy funkcjonalne Aurile
To naturalna kawa wzbogacona szeregiem składników mineralnych i witamin lub z dodatkiem uszlachetniających składników, które powodują, że nabiera szczególnych właściwości. Receptury kaw funkcjonalnych są unikatowe i powstają we współpracy kiperów z naukowcami i specjalistami do spraw prawidłowego żywienia.

Nieco inaczej wyglądały początki kawy we Francji. Choć do Marsylii kawa dotarła mniej więcej w tym samym czasie co do Wenecji, Francuzi długo opierali się czarowi aromatycznego napoju. Początkowo kawa była napojem dworskim. Jej charakterystyczny, mocny smak cenili Ludwik XIV i Ludwik XV. W oranżeriach w Wersalu hodowali nawet jawajskie kawowce, których sadzonki otrzymali w darze od kupców holenderskich. Dużo później smak kawy odkryła francuska ulica. Za jedną z pierwszych kawiarni uchodzi założony w 1686 roku paryski Procope, który w późniejszym czasie stał się miejscem spotkań francuskich encyklopedystów: Denisa Diderota, Woltera i Jana Jakuba Rousseau.

 Aurile Cherry Kawa mielona o aromacie cherry
Aurile Cherry
Kawa mielona o aromacie wiśniowym

Pierwsza kawiarnia na Wyspach Brytyjskich – The Grand Cafe – została otwarta w Oksfordzie w 1652 roku. Jeszcze w tym samym roku powstał pierwszy coffeehouse w Londynie. Brytyjskie pijalnie kawy szybko stały się centrami życia miejskiego, w których toczyły się nierzadko zacięte intelektualne i polityczne dysputy. Nazywano je żartobliwie „penny universities”, ponieważ w wielu lokalach przy wejściu pobierano od gości opłatę w wysokości jednego pensa, za to nie trzeba było już płacić za samą kawę. Nie wszyscy jednak docenili nowe forum wymiany myśli. Karol II Stewart próbował nawet zamykać kawiarnie jako siedliska próżniactwa i szerzenia się skandalicznych opinii na temat rządu i monarchii. Na szczęście bez większego powodzenia.

Nowości Aurile
Kawy Aurile Chocolate (o aromacie czekolady) i Aurile Hazelnut (o aromacie orzechów laskowych)

Pomimo kilku nieprzychylnych epizodów w krótkim czasie na punkcie czarnego napoju oszalała niemal cała Europa. Pijanie kawy stało się modne i należało do dobrego tonu. Czarny napój pokochali także artyści. Jednym z wielkich miłośników kawy był kompozytor Jan Sebastian Bach, który poświęcił jej nawet jedną ze swoich kantat.

This slideshow requires JavaScript.