Smak. Pozwól mu się rozwinąć!

Herbaty liściaste powinno się zaparzać w imbrykach i zaparzaczach, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści. Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza w przypadku herbat typu Gunpowder, których liście są zwinięte w małe kuleczki, a po zalaniu wodą rozprostowują się i znacząco zwiększają swoją objętość.

Uwagę należy zwrócić także na dobór wody: idealna powinna być miękka, przefiltrowana. Kolejnymi czynnikami wpływającymi na jakość naparu są proporcje recepturowe (stosunek liści do ilości wody), temperatura wody i czas parzenia. Czas parzenia herbaty uzależniony jest od jej gatunku: dobranie odpowiedniego pozwala nam wydobyć niepowtarzalny zapach i smak herbaty.

Herbaty Aurile
Herbaty Aurile

Eksperci na chwilę przed zaparzeniem herbaty zlewają imbryk wrzątkiem – podgrzany sprawia, że herbata lepiej się parzy (utrzymana jest jej prawidłowa temperatura parzenia) i dłużej utrzymuje swoją temperaturę. Po określonym czasie należy oddzielić liście od naparu, żeby przerwać proces parzenia.

Serwowanie
Herbatę powinno się serwować w czajniczkach, a pić w filiżankach z cienkiej porcelany, o zaokrąglonym kształcie, rozszerzających się lekko ku górze. Taki kształt naczynia pozwala na delektowanie się aromatem herbaty. W krajach Dalekiego Wschodu do picia herbaty przeznaczone są specjalne zaokrąglone czarki. Przed wlaniem herbaty warto ogrzać filiżankę parą wodną lub wrzątkiem.

Przed podaniem zaleca się oddzielenie liści od naparu, by nie przeszkadzały w piciu oraz by parząc się dłużej nie zmieniały smaku herbaty, więc dobrze, jeśli na stole znajdzie się też małe siteczko.

Chociaż eksperci zgodnie twierdzą, że szlachetne herbaty powinno się pić bez dodatków, to nie jest wielkim faux pas delektowanie się herbatą z cukrem, cytryną lub mlekiem. W końcu o gustach się nie dyskutuje.

Aurile EUPHORIA GREEN TEA Herbata zielona Gunpowder z dodatkiem werbeny, trawy cytrynowej, skórki z cytryny oraz płatków słonecznika i naturalnym aromatem cytrynowym
Aurile Euphoria
Herbata zielona Gunpowder z dodatkiem werbeny, trawy cytrynowej, skórki z cytryny oraz płatków słonecznika i naturalnym aromatem cytrynowym

Przechowywanie w warunkach domowych
Herbata jest bardzo wymagającą rośliną, jeśli chodzi o przechowywanie. Nawet po doskonałym wysuszeniu liści, są one w stanie wchłaniać z powietrza wilgoć i obce zapachy. Dlatego zaleca się, by po otwarciu opakowania, przesypać jego zawartość do szczelnych, nieprzezroczystych pojemników i trzymać z dala od słońca, wilgoci i intensywnie pachnących produktów.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.