Czerwona, czarna, niebieska, zielona, biała….

Chociaż potocznie mówimy o gatunkach herbaty, to tak naprawdę herbata ma tylko jeden podstawowy gatunek: Camellia sinensis. Rodzaje herbaty, odróżniane kolorystycznie, są wynikiem różnych procesów uszlachetniania liści herbaty chińskiej.

Camellia sinensis to wiecznie zielony krzew o charakterystycznych, lekko wydłużonych, ciemnozielonych liściach i drobnych, białych kwiatach, przypominających jaśmin. Może przybrać także postać drzewa, dorastającego do 3 m wysokości. Pierwotnie rosła dziko w górach na pograniczu dzisiejszych Chin, Indii i Birmy. Obecnie jest rośliną uprawną, głównie w Chinach, Japonii, Indiach, na Sri Lance i w Afryce.

HERBATA CZARNA
Jak powstaje?
Herbata czarna swoje walory zawdzięcza procesowi więdnięcia i długiej fermentacji, której skutkiem jest bardzo wysoka zawartość teiny.

Jak parzyć?
Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści, najlepiej zalewać herbatę wodą o temperaturze około 95°C i parzyć przez 2 do 3 minut. Parzenie herbaty czarnej do 3 minut nadaje jej właściwości pobudzające, powyżej tego czasu – odprężające i relaksujące.

Aurile HARMONY BLACK TEA Herbata czarna Yunnan z dodatkiem kwiatów hibiskusa, kwiatów jaśminu, płatków nagietka oraz suszoną żurawiną i naturalnym aromatem brzoskwiniowym
AURILE HARMONY BLACK TEA
Herbata czarna Yunnan z dodatkiem kwiatów hibiskusa, kwiatów jaśminu, płatków nagietka oraz suszoną żurawiną i naturalnym aromatem brzoskwiniowym

Z czym podawać?
Świetnie podkreśli charakter dań mięsnych. Jest również doskonałą bazą herbat mrożonych.

HERBATA CZERWONA (PU-ERH)
Jak powstaje?
Czerwonawy odcień naparu jest zasługą krótkiego procesu fermentacji oraz kilkuletniego leżakowania, podczas którego susz powoli dojrzewa, nabierając wyjątkowych właściwości.

Aurile JOY RED TEA Herbata czerwona Pu-erh z dodatkiem suszonych owoców wiśni, aronii oraz płatków róży i naturalnym aromatem wiśniowym
AURILE JOY RED TEA
Herbata czerwona Pu-erh z dodatkiem suszonych owoców wiśni, aronii oraz płatków róży i naturalnym aromatem wiśniowym

Jak parzyć?
Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści, najlepiej zalewać herbatę wodą o temperaturze około 96°C i parzyć 3 do 5 minut.

Z czym podawać?
Idealnie komponuje się z potrawami tłustymi, smażonymi, o wyrazistym smaku.

HERBATA BŁĘKITNA (OOLONG, ULUNG)
Jak powstaje?
Oryginalna herbata niebieska swój kolor i walory smakowe uzyskuje w procesie półfermentacji. Liście herbaty są na przemian chłodzone i potrząsane, a na końcu jeszcze prażone.

AURILE HAPPINESS BLUE TEA Herbarta liściasta z dodatkiem czarnej porzeczki, oraz naturalnymi aromatami waniliowym i brzoskwiniowym.
AURILE HAPPINESS BLUE TEA
Herbarta liściasta z dodatkiem czarnej porzeczki, oraz naturalnymi aromatami waniliowym i brzoskwiniowym

Jak parzyć?
Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści, najlepiej zalewać herbatę wodą o temperaturze około 95°C i parzyć przez 1-2 minuty.

Z czym podawać?
Oryginalna herbata niebieska o kwiatowym aromacie pasuje do sałatek, owoców morza oraz do serów.

HERBATA ZIELONA
Jak powstaje?
W przypadku zielonej herbaty bardzo istotny jest staranny proces jej przetwarzania. Świeżo zerwane listki nie są poddawane fermentacji, tylko szybkiemu suszeniu.

Jak parzyć?
Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści, najlepiej zalewać herbatę wodą o temperaturze około 75-85°C i parzyć przez 2 do 3 minut. Parzenie herbaty zielonej do 3 minut nadaje jej właściwości pobudzające, powyżej tego czasu – odprężające i relaksujące. Lepiej obniżyć temperaturę parzenia niż zastosować zbyt wysoką – zielona herbata parzona w zbyt wysokiej temperaturze staje się gorzka w smaku.

Aurile EUPHORIA GREEN TEA Herbata zielona Gunpowder z dodatkiem werbeny, trawy cytrynowej, skórki z cytryny oraz płatków słonecznika i naturalnym aromatem cytrynowym
AURILE EUPHORIA GREEN TEA
Herbata zielona Gunpowder z dodatkiem werbeny, trawy cytrynowej, skórki z cytryny oraz płatków słonecznika i naturalnym aromatem cytrynowym

Z czym podawać?
Z odświeżającą i pobudzającą herbatą zieloną zestawiajmy ryby, sałatki i owoce, które równie dobrze komponują się z białymi winami.

HERBATA BIAŁA
Jak powstaje?
Herbata biała jest najmniej przetworzona ze wszystkich gatunków herbat – dla uzyskania niepowtarzalnego aromatu wystarczy proces więdnięcia i suszenia liści.

Jak parzyć?
Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści, najlepiej zalewać herbatę wodą o temperaturze około 70-85°C i parzyć przez 7 do 9 minut. Lepiej obniżyć temperaturę parzenia niż zastosować zbyt wysoką.

Aurile SERENITY WHITE TEA Herbata biała Pai Mu Tan z dodatkiem płatków róży
AURILE SERENITY WHITE TEA
Herbata biała Pai Mu Tan z dodatkiem płatków róży

Z czym podawać?
Biała herbata posiada delikatny smak, dlatego nie należy jej komponować z potrawami o silnym aromacie. Idealnie pasuje do dań z wołowiny i cielęciny, a także prostych przekąsek i lekkich deserów.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.