Każda kompozycja perfumeryjna kryje w sobie prawdziwe bogactwo nut zapachowych. Zwykle jest złożona aż z około stu różnych nut! Niektóre, jak zapach róży lub cytryny, towarzyszą nam na co dzień. Inne – np. kwiat frangipani lub yuzu – są bardziej egzotyczne. Poznaj najpopularniejsze i najciekawsze nuty zapachowe.
Agar (oud, drzewo agarowe)
To jeden z najcenniejszych i najrzadszych surowców w perfumiarstwie. Pochodzi z wiecznie zielonego drzewa aloesowego, bogatego w aromatyczną żywicę. Jego zapach jest wyjątkowy, balsamicznie słodki, a jednocześnie ostry, nawiązujący do przypraw i kadzidła.

Ambra
Woskowata substancja będąca wydzieliną z przewodu pokarmowego kaszalota, pozostawiana przez te ssaki na wodzie w pobliżu miejsc żerowania. Po przetworzeniu uzyskuje balsamiczną woń, podobną nieco do piżma, ale z akcentem morskim. Pełni rolę utrwalacza zapachu. Przez długi czas nazywana była „czarnym morskim złotem”. Obecnie jest praktycznie nieosiągalna ze względu na zagrożenie wymarciem kaszalotów, jednak można ją zastąpić substytutami roślinnymi lub syntetycznymi.

w wersji o wyższym zaperfumowaniu (30% dla kobiet i 24% dla mężczyzn). Dzięki temu są bardziej intensywne i trwalsze.
Anyż
Charakterystyczny, słodko-ostry aromat anyżu pozyskuje się z niewysokich drzew, rosnących w rejonie Azji Południowej. W produkcji perfum wykorzystuje się olejek z ich owoców. Ma on właściwości relaksujące.
Benzoina
Inaczej zwana jest styraksem. Jest to balsamiczna żywica pozyskiwana z kory drzew z rodzaju Styrax, pierwotnie rosnących w rejonie Indonezji. Służy głównie do przedłużania życia bardziej ulotnym substancjom zapachowym i utrwalania kompozycji perfumeryjnych.
Bób tonka
To owoce drzewa występującego w Brazylii i Gujanie. Charakteryzują się ciepłym i słodkim zapachem, podobnym do woni rumu i wanilii.
Bergamotka
Niejadalna pomarańcza, uprawiana głównie we Włoszech. Z jej skórki otrzymuje się wonny olejek. Aromat bergamotki jest lekki, świeży, cytrusowo-kwiatowy. Jej zapach poprawia nastrój, koi i relaksuje, a także wspomaga koncentrację. Bergamotką aromatyzowane są między innymi herbaty Earl Grey.

Bez
Inaczej zwany lilakiem. Jest to ozdobny krzew o pięknych, obfitych kwiatostanach. Zapach bzu jest intensywny, upajający, jednak w perfumiarstwie jest zastępowany syntetycznymi odpowiednikami.
Brzoskwinia
Posiada słodki, owocowy aromat, który dodaje optymizmu. To prawdziwy zapach lata. Zapachu brzoskwini nie da się w perfumiarstwie pozyskać z owoców, więc jest odtwarzany syntetycznie.

Cybet
Substancja pochodzenia zwierzęcego, będąca wydzieliną gruczołów cywety, dzikiego cętkowanego kota z Etiopii. Obecnie w produkcji perfum stosuje się syntetyczne odpowiedniki cybetu. Wraz z piżmem używany jest w zestawieniu z ciężkimi, pudrowymi oraz słodkimi nutami zapachowymi.
Cynamon
Znana przyprawa o ciepłym, pikantno-słodkim zapachu. Olejek cynamonowy pozyskiwany jest z cynamonowca, drzewa uprawianego w klimacie subtropikalnym.
Cytryna
Popularny cytrus, uprawiany pierwotnie w Azji. W perfumiarstwie wykorzystuje się olejek cytrynowy, wyciskany z niedojrzałych owoców cytryny. Ma on ostrą, świeżą woń, wykorzystywaną zwykle w akordzie głowy.

Czekolada
Czekolada sporządzana jest z miazgi i masła kakaowego (pozyskiwanych z nasion kakaowca), cukru, a czasem także mleka. Delektowali się nią już starożytni Indianie – Olmekowie, Majowie i Aztekowie – gdyż pobudza zmysły i poprawia nastrój. Jej kuszący aromat jest wyjątkowo słodki i apetyczny.
Drewno tekowe (teczyna)
Teczyny to drzewa lasów monsunowych, słynących ze swojej odporności na wilgoć i dużej oleistości. Świeże drewno tekowe o jasnożółtej barwie ma przyjemną, intensywną woń.
Drzewo cedrowe (cedr)
Drzewo iglaste występujące w rejonach górskich m.in. w Himalajach. Olejek cedrowy jest destylowany z północnoamerykańskiego czerwonego cedru i jałowca marokańskiego. Jest jednym z podstawowych składników wykorzystywanych w przemyśle perfumeryjnym, głównie w zapachach dla mężczyzn. Ma długo utrzymującą się, drzewną woń.
Drzewo jacaranda
Jacaranda to zachwycające drzewo pochodzące z Ameryki Południowej o pięknych, fioletowych kwiatach w kształcie kielichów. Zapach kwiatów jest oszałamiający i uwodzicielski, przypomina nieco zapach maciejki.
Drzewo migdałowe (migdałowiec)
Migdałowce pochodzą z Azji Środkowej i Mniejszej. Z nasion migdałowca toczy się olej migdałowy, wykorzystywany do aromatyzowania ciast, likierów i stosowany do wyrobu esencji zapachowych.

Drzewo sandałowe (sandałowiec)
Występuje w południowo-wschodnich Indiach. Jego zapach jest niezwykle popularny w perfumiarstwie. Ma w sobie słodką, żywiczną, lekko piżmową nutę.
Eukaliptus
Wiecznie zielone drzewa i krzewy rosnące głównie w Australii i na Tasmanii. Do produkcji perfum używa się olejków eterycznych pozyskiwanych z jego liści i gałązek.

Fiołek
Do rodziny fiołków należy ponad 800 roślin. Kwiaty mają bogaty, słodki zapach, natomiast liście – ziołowy aromat z nutami ziemi. Do produkcji zapachów używane są liście fiołka, bo przypominają woń angielskich trawników. Same kwiaty niezwykle rzadko służą do tworzenia wyciągów, gdyż potrzebna do tego ilość surowca jest prawie nieosiągalna. Zastępuje się je aldehydem wyizolowanym z olejku geraniowego o nazwie jonon.
Frangipani
Frangipani, czyli plumeria, inaczej zwana jest kwiatem lei, słynie z hipnotyzująco pachnących kwiatów: biało-żółtych lub różowych. Kwiaty frangipani są określane jako „matka wszystkich perfum”. Uznaje się je także za symbol miłości oraz nieśmiertelności. Wydające je niewysokie drzewa występują w strefie tropikalnej i subtropikalnej, m.in. na wyspach Polinezji, Karaibach, w Indiach, Malezji, Brazylii.
Galanga
Jest to krewna imbiru, bylina o świeżym, cytrusowym zapachu. Jest uprawiana w Azji, a jej aromatyczne kłącza są wykorzystywane w kuchni tajskiej i indonezyjskiej.
Galbanum
Żywica z rośliny Ferula galbaniflua, rosnącej na Bliskim Wschodzie. Przybiera różne kolory: od jasnobrązowego, poprzez żółtawy, aż po żółto-zielone odcienie. Pachnie lekko piżmowo, z nutami świeżej zieleni i drewna balsamicznego.
Gardenia
Daleka krewna jaśminu o łacińskiej nazwie Gardenia jasminoides pachnie równie upojnie, słodko i mocno, a wygląda znacznie piękniej. Gardenia to niewielki krzew, pochodzący z Azji Wschodniej. W języku kwiatów oznacza miłość i łagodność. Jest też kojarzona z kobiecością. Absolut z płatków gardenii jest niezwykle drogi, więc zastępuje się go syntetycznym odpowiednikiem.
Geranium
Roślina pochodzi z Afryki i jest spokrewniona z ozdobną pelargonią. Olejek wytwarza się ze zmiażdżonych kwiatów, liści i łodyg, a jego zapach przypomina aromat wody różanej, ale jest bardziej ziołowy i cytrusowy. Ekstrakt z geranium odnajdujemy w wielu wodach perfumowanych dla panów.
Goździki
Wysuszone pąki kwiatowe drzewa o nazwie goździkowiec korzenny, rosnącego m.in. w Indonezji. Nadają kompozycjom słodko-korzenny aromat. Goździki są stosowane także jako przyprawa, m.in. do pierników. Ze względu na rozgrzewające właściwości uznaje się je za afrodyzjak. Głównym składnikiem olejku goździkowego jest eugenol.

Rodzina zapachowa: kwiatowa. Typ: romantyczne.
Granat
Granatowiec właściwy występuje w rejonie Morza Śródziemnego, w Indiach, na Bliskim Wschodzie i na Kaukazie. Jego pełne orzeźwiających nasion owoce od wieków ceniono m.in. ze względu na właściwości odmładzające. Zapach granatu jest słodko-cierpki, świeży.
Heliotrop
Światłolubny heliotrop wdzięcznie wygina łodygi w stronę słońca i właśnie temu zawdzięcza swoją oryginalną nazwę. Jest ona połączeniem greckich słów helios, czyli „słońce”, oraz tropein oznaczającego tyle co „zwracać się”, „podążać ku”. Heliotrop ma najczęściej drobne, fioletowe kwiaty zebrane w okazałe baldachimy. Ich zapach jest urzekający: intensywny, słodki, o mocno wyczuwalnych waniliowych nutach.
Hiacynt
Pochodzi z Azji i urzeka pięknym zapachem kwiatów, nieodmiennie kojarzących się z nadejściem wiosny. Zapach hiacyntów jest słodko-zielny, wodny, intensywny. Dodaje perfumom słodkości.
Imbir
Kłącza imbiru to jedna z najpopularniejszych orientalnych przypraw. Ostry, wyrazisty w smaku imbir naturalnie występuje w tropikalnych strefach Azji i Australii. Zapach imbiru jest lekko kwiatowy, świeży.
Irys
Irysem potocznie nazywa się kosaćca, roślinę powszechnie występującą na półkuli północnej. W perfumiarstwie wykorzystuje się jego kłącza, które dają zapachom subtelną, pudrowo-kremową nutę. Absolut z irysa to jedna z najdroższych substancji zapachowych na świecie: do wyprodukowania zaledwie 100 gramów zużywa się 40 ton kłączy, sam zaś proces pozyskiwania aromatu – od momentu wysuszenia kłączy, aż po przechowywanie, obieranie, gotowanie i wyciskanie – trwa ponad 2 lata. Ze względu na czas przygotowywania ekstraktu i jego cenę obecnie zastępowany jest substancjami syntetycznymi.

Jaśmin
Delikatne kwiaty jaśminu mają upajający, słodki zapach, który uważany jest za afrodyzjak. Stanowią jedną z najbardziej znanych substancji zapachowych, od wieków wykorzystywanych w perfumiarstwie. Najdroższy jaśmin na potrzeby perfumiarstwa uprawiany jest we Francji. Tańszy pochodzi z Indii, Egiptu, Maroka. Ponieważ aby uzyskać kilogram ekstraktu, trzeba zużyć aż 200 kilogramów kwiatów, naturalny zapach często zastępowany jest związkami syntetycznymi.
Jałowiec
Roślina iglasta należący do rodziny cyprysowatych, powszechna w strefie umiarkowanej oraz na terenach górskich strefy subtropikalnej. W perfumach zazwyczaj wykorzystuje się jego owoce, które dają przyjemny, zielny aromat.
Kardamon
Kardamon nazywany jest „królową przypraw”, co plasuje go tuż obok „króla przypraw” – pieprzu. Sama roślina, kardamon malabarski, to daleki krewniak imbiru, występujący na Półwyspie Indyjskim i Cejlonie, w Chinach, Indonezji. W kuchni stosuje się wysuszone nasiona kardamonu: całe, krojone lub mielone. W perfumiarstwie kardamon był stosowany już w starożytnym Egipcie, a jego zapach jest łagodny, korzenny, o eukaliptusowej i cytrusowej nucie.
Kastoreum (bobrowy strój)
Substancja o silnym zapachu, wydzielana przez gruczoły bobrów kanadyjskich i syberyjskich i służąca im do natłuszczania futra. Do produkcji perfum stosowana jest w postaci czerwono-brązowego proszku, z którego sporządza się wyciągi alkoholowe. Służy jako utrwalacz o cierpkim, zmysłowym, zwierzęcym zapachu. Obecnie zastępowana odpowiednikami syntetycznymi.
Kolendra
Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego i jest często stosowania w kuchni, zwłaszcza azjatyckiej. Olejki eteryczne, które się z niej pozyskuje, nadają perfumom nutę zielno-cytrusową.

Kadzidło
Substancja żywiczna pozyskiwana z niektórych gatunków kadzidłowca – drzewa lub krzewu występującego głównie w Etiopii i na Półwyspie Arabskim. Nadaje perfumom korzenno-palony aromat.
Konwalia
Roślina, której kwiaty wydzielają intensywny, świeży zapach. Olejki eteryczne uzyskiwane z konwalii często są używane w perfumach kwiatowych.
Kumaryna
Substancja o zapachu świeżego siana, występująca w trawach i roślinach storczykowatych, a także w cynamonie.
Kumkwat
Kumkwat to drzewko lub krzew, który wydaje owoce przypominające podłużne pomarańcze wielkości przepiórczego jaja. Roślina uprawiana jest w Ameryce, Chinach oraz nad Morzem Śródziemnym, głównie w Grecji. Olejek eteryczny ze skórki kumkwatu pachnie jak połączenie woni pomarańczy i bergamotki, jego aromat jest cierpko-słodki, cytrusowy.
Kwiat pomarańczy
Jest symbolem niewinności, a jego kwiatowy, dość słodki i świeży zapach jest najbardziej znany w formie olejku neroli, pozyskiwanego z kwiatów pomarańczy, głównie gorzkiej. Drzewa pomarańczowe pochodzą z Azji, ale są uprawiane także w krajach śródziemnomorskich. Ich kwiaty i skórka owoców zawierają olejek eteryczny o właściwościach relaksujących i antystresowych.

Kwiat wiśni
To kojarzony z wczesną wiosną słoneczny zapach radości. Subtelny, urzekający aromat relaksuje i wprawia w dobry nastrój. W Japonii drzewa wiśni noszą nazwę sakura, a ich kwiaty są symbolem ulotnego piękna.
Lawenda
Obejmuje ok. 30 gatunków, jednak ta najwonniejsza pochodzi z upraw we Francji, Hiszpanii i Włoszech. Zapach lawendy wykorzystywany był w perfumiarstwie już w starożytności. Jest upojny, dość ciężki i słynie z właściwości uspokajających. Nuty zapachowe lawendy pojawiają się często w zapachach męskich z rodziny fougere i szyprowych.
Lukrecja
Należąca do rodziny bobowatych lukrecja rośnie głównie w Europie i Azji. Jej mocny, ziołowo-słodki aromat kojarzy się z dzieciństwem, ponieważ często wykorzystywana jest w cukiernictwie.
Magnolia
Dziko rosnące drzewa i krzewy magnolii znajdziemy w Azji Wschodniej i obu Amerykach. W Polsce magnolia jest uprawiana jako roślina ozdobna. Zapach magnolii jest zmysłowy i słodki. Często w perfumach zestawiany jest z różą, jaśminem, neroli, ylang-ylang.
Mandarynka
Ten popularny cytrus wnosi do zapachu cytrusowe orzeźwienie i słodycz z delikatnie kwiatowym akcentem. Aromatowi mandarynki przypisuje się właściwości relaksujące i uspokajające.
Mango
To wiecznie zielone, tropikalne drzewo owocowe występujące głównie w Indiach oraz Indochinach. Zapach owoców mango stosowany jest najczęściej w kompozycjach orientalnych i owocowych. Wnosi do nich świeżość, a także lekką nutę piżmową.

Mięta
Popularna bylina, ceniona ze względu na charakterystyczny smak oraz właściwości lecznicze. Olejek eteryczny pozyskiwany z mięty pieprzowej ma świeży, ostry zapach, więc wprowadza do perfum orzeźwiające i chłodne nuty.
Mirra
Wonna żywica krzewu Cammiphora myrrha z Etiopii, Somalii i Jemenu. Należy do najstarszych pachnideł. Jej aromat jest ciepły, balsamiczny, z ostrą, gorzką nutą. Stosowana jest głównie do zapachów męskich.
Miód
Miód jest przetworzonym przez owady, najczęściej przez pszczoły, nektarem kwiatowym. Ten dobrze znany przysmak miewa różne smaki i aromaty. Najmocniejsze, najbardziej zdecydowane, czasem nawet nieco ostre zapachy mają miody kwiatowe (nektarowe). Nieco słabsze, za to nierzadko lekko żywiczne aromaty mają miody spadziowe. Do kompozycji zapachowych miód wnosi ciepło i słodycz, ale niepozbawione akcentu ostrości i wyrazistości.
Mech dębowy
Rośnie na Półwyspie Bałkańskim, spotyka się go również we Francji i w Maroko. Zbierany jest zimą i wczesną wiosną z drzew rosnących na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Jest dodatkiem do zapachów szyprowych.

Narcyz
Występuje głównie w Europie i Azji. Na potrzeby przemysłu perfumeryjnego jest hodowany głównie narcyz biały: w Holandii i południowej Francji. Zapach narcyza jest bardzo mocny, hipnotyzujący, kwiatowo-zielny.
Neroli
Olejek eteryczny wytwarzany z kwiatów gorzkiej pomarańczy o niezwykle relaksującym i łagodzącym aromacie. Występuje w większości kwiatowych perfum.
Opuncja
Jest charakterystycznym elementem krajobrazu obu Ameryk. Hodowana jest także w Europie i Azji. Ta należąca do rodziny kaktusowatych roślina jest sukulentem, mającym zdolność magazynowania wody i przystosowywania się do bardzo trudnych warunków. Pomimo to, wiele gatunków opuncji jest zagrożonych wyginięciem, stąd w przemyśle perfumeryjnym zapachy naturalne zastępuje się obecnie syntetykami. Do kompozycji opuncja wprowadza egzotyczną, pobudzającą woń.
Osmanthus
Drzewo pochodzące z południowo-wschodniej Azji. Olejek z jego kwiatów wprowadza do kompozycji ciepły i kwiatowy zapach z nieco cierpkimi nutami.
Paczula
Ta niepozorna, przypominająca pokrzywę roślina pochodzi z tropikalnych krajów Azji, takich jak Filipiny, Indonezja. Jej liście wydzielają głęboki, zmysłowy aromat, odrobinę słodki, ziołowo-ziemny. Zapach ten jest szczególnie polecany dla mężczyzn. Łagodzi stresy, uspokaja, odświeża.

Papaja
Należy do gatunku melonowców, rośnie głównie w Ameryce Południowej i Środkowej. Jej owoce uznawane są za afrodyzjak. Do kompozycji wprowadza owocową nutę „żaru tropików”.
Passiflora
Pod wspólną nazwą passiflora kryje się wiele rodzajów tropikalnych pnączy pochodzących z Ameryki podzwrotnikowej. Niektóre gatunki passiflory wydają bardzo smaczne, słodko-kwaśne owoce nazywane marakują. Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest passiflora cielista o białych lub lekko fioletowych kwiatach. Zapach passiflory jest kwiatowy, uwodzicielski.
Pieprz jamajski
To inaczej popularne ziele angielskie, zwane też pieprzem pachnącym, angielskim lub goździkowym. Drobne, aromatyczne owoce wiecznie zielonego drzewa korzennika lekarskiego są znaną i cenioną przyprawą. Przez Anglików pieprz jamajski został nazwany „allspice”, gdyż łączy w sobie smak i aromat wielu przypraw: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, jałowca i pieprzu. Zapach ziela angielskiego jest przyjemnie korzenny, z delikatną nutą kwiatową.
Pieprz czarny
Znany pieprz przyprawowy to wysuszone owoce pieprzu czarnego (Piper nigrum) – pnącza uprawianego w krajach tropikalnych i wywodzącego się z indyjskiego regionu Malabar. Z niedojrzałych suszonych owoców powstaje najostrzejszy w smaku pieprz czarny, nie bez przyczyny nazywany królem przypraw. Łagodniejszy, ale intensywnie pachnący pieprz biały jest tworzony z dojrzałych owoców tej samej rośliny, pozbawianych wierzchniej osłonki; z kolei pieprz zielony o bardziej świeżym aromacie – z jej niedojrzałych ziaren zakonserwowanych w kwasie octowym lub solance.
Pieprz różowy
Nazywany jest też pieprzem czerwonym, peruwiańskim bądź też ziarnami schinusowymi. Wbrew pozorom ma niewiele wspólnego z pieprzem czarnym. Ziarna przypominają z wyglądu pieprz, są jednak od niego zdecydowanie mniej pikantne. Pieprz różowy jest więc dodawany do potraw najczęściej w całości, a nawet stosowany do deserów.

Piwonia
Piwonia, nazywana także peonią, występuje w klimacie umiarkowanym i jest dość często spotykana w polskich ogrodach. Jej duże, najczęściej pierzaste, kwiaty pachną intensywnie i upajająco.
Piżmo
Substancja pozyskiwana z gruczołów kozła żyjącego w Tybecie, Chinach i Nepalu, w Japonii, na Syberii i w Birmie. Ma zapach amoniaku, ale po rozpuszczeniu w roztworze alkoholowym nabiera zmysłowego aromatu. Znakomicie utrwala kompozycje zapachowe. Obecnie często zastępowane jest syntetykami ze względu na ochronę gatunku.
Rozmaryn
Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) pochodzi z Europy Południowej. To niewielkie zioło o aromatycznych, igiełkowatych liściach od wieków było uprawiane ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych. Zapach rozmarynu jest świeży i czysty. Działa pobudzająco.

Nuta serca: kwiat pomarańczy, białe róże. Nuta bazy: drzewo sandałowe, crème brûlée, wanilia. Rodzina zapachowa: kwiatowa. Typ: seksowne.
Róża damasceńska
Uprawiana jest m.in. w Indiach, Maroku, Egipcie, Turcji i Bułgarii. Wyprodukowanie kilograma olejku z róży damasceńskiej pochłania 3 tony płatków. Aromat róży spotykany jest we wszystkich zmysłowych kompozycjach.
Róża stulistna
Najbardziej ceniona ze wszystkich róż, pochodząca z upraw na południu Francji. Ma wyjątkowy aromat i występuje tylko w nielicznych perfumach ze względu na bardzo wysoką cenę.
Rum
Trunek rzezimieszków, przemytników, marynarzy i piratów. Ten wyrabiany z trzciny cukrowej lub melasy wysokoprocentowy alkohol ma długą i barwną historię. Przyjmuje się, że przywędrował do Europy z Chin lub Indii, gdzie znany był już w starożytności. Do basenu Morza Karaibskiego receptura rumu trafiła wraz z Krzysztofem Kolumbem. Obecnie to stamtąd pochodzą najlepsze gatunki rumu. W zależności od barwy i aromatu wyróżniamy rum biały i złoty (oba polecane są zwłaszcza do egzotycznych drinków) lub najbardziej intensywny rum ciemny, pochodzący z rejonów Jamajki lub Haiti.

o bezwonne i w 100% bezpieczne feromony. Dodatek feromonów nie zmienia zapachu kompozycji perfumeryjnej, ale sprawia, że zapachy działają jak afrodyzjak.
Santolina
Szaro-srebrzysta santolina (Santolina) to niewielki krzew pochodzący z basenu Morza Śródziemnego. Posiada charakterystyczne, grzebieniaste liście, wydzielające przyjemny, ziołowy aromat, a gdy kwitnie, okrywa się drobnymi, żółtymi kwiatami. W średniowieczu santolina cyprysikowata była uważana za roślinę świętą. Hodowano ją wraz z ziołami i wykorzystywano w leczeniu.
Stokrotka
Jej łacińska nazwa pochodzi od słowa bella, czyli „ładna”. Należy do rodziny astrowatych i występuje w klimacie umiarkowanym. Żółty środek kwiatu jest okolony delikatnymi, białymi lub różowymi płatkami. Nie każdy wie, że stokrotki są jadalne i mają dużo witaminy C. Ich zapach jest zielny, świeży.
Szafran
Szafran to inna nazwa kwiatów krokusa (Crocus), wstępujących także w polskich ogrodach. Cenną przyprawę, jaką jest szafran, uzyskuje się z wysuszonych znamion (części słupków kwiatowych) szafranu uprawnego (Crocus sativus) o delikatnych, fioletowych kwiatach i żółto-czerwonych pręcikach. Jako przyprawa, lek i barwnik tkanin był znany już w starożytności. Wysuszony ma cierpki smak i charakterystyczny, nieco żywiczny zapach.
Tiare
Tiare, czyli gardenia tahitańska (Gardenia taitensis) to urzekający symbol wysp Polinezji, a zwłaszcza Tahiti. Ten zimozielony krzew o błyszczących liściach kwitnie przez cały rok, wydając śnieżnobiałe kwiaty w kształcie wiatraczka. Jego nazwa pochodzi od słowa tiara, oznaczającego diadem, koronę. Ma intensywny, odurzający aromat.
Tiramisu
Geneza powstania tego włoskiego deseru pozostaje owiana tajemnicą. Niektórzy przyjmują, że autorem przepisu był Cosimo III z rodu Medyceuszy, władający Wielkim Księstwem Toskanii na przełomie XVII i XVIII wieku, inni twierdzą, że deser stworzyli dla księcia sieneńscy kucharze. W przepisie na klasyczne tiramisu znajdują się: biszkopty nasączone espresso oraz aromatycznym likierem amaretto lub winem marsala, twarożek mascarpone, cukier, śmietana, jajka i gorzka czekolada. Pachnie słodko, pobudzająco, przebrzmiewa kawowo-migdałowymi nutami.

Tequila
Tequila to od stuleci smak i zapach Meksyku. Ta tradycyjna, meksykańska, mocna wódka przygotowywana jest ze sfermentowanego soku błękitnej agawy (Agave tequilana). Sam sok (nazwany dziś „pulque”) pijali już starożytni Aztekowie, jednak prawdziwą, wysokoprocentową tequilę zaczęto produkować dopiero w XVI wieku, po tym jak Hiszpanie przywieźli ze sobą z Europy umiejętność destylacji. Nazwa „tequila” została zapożyczona od nazwy miasteczka w stanie Jalisco, które do dziś słynie z wyrobu tego trunku.
Tuberoza
Roślina pochodząca z Meksyku, obecnie uprawiana także w Indiach, Maroku i Egipcie. Pachnie mocno, ciężko i zmysłowo.
Wanilia
Jej ciepła, balsamiczna woń pomaga regenerować siły. Wanilia to prawdziwa słodycz tropików, ceniona już przez Azteków. Charakterystyczny zapach to zasługa aromatycznej waniliny, zawartej w długich strąkach nasiennych rośliny, należącej do rodziny storczykowatych.
Werbena
Ma świeży, cytrusowy zapach, który zmniejsza zmęczenie, rozluźnia, koi zmysły. Niezwykłe właściwości rośliny doceniali już starożytni Egipcjanie, nazywając ją „łzami Izydy”. Charakterystyczny, orzeźwiający aromat pochodzi z liści krzewów werbeny cytrynowej, zwanej też lippią trójlistną.

Wetiwer
Korzeń trawy rosnącej w Indonezji, Chinach, na Haiti, w Brazylii, Anglii daje zapach korzenny o żywicznych i pudrowych akcentach. Stosowany głównie w perfumowanych wodach męskich.
Ylang-ylang
W dosłownym tłumaczeniu znaczy „kwiat kwiatów”. Roślina ta jest spokrewniona z orchideą. Słodko pachnące, białe kwiaty można znaleźć na Komorach, Madagaskarze, Filipinach. Rosną skupione w kwiatostany na 20-metrowych drzewach. Olejek z nich dodaje lekkości kompozycjom orientalnym, jest oszałamiający i intensywny.
Yuzu
Yuzu to pochodzący z Japonii cytrus nazywany japońską cytryną. Wyglądem przypomina niewielkiego grejpfruta, ma żółtawą, nierówną skórkę. Chociaż jego fizjonomia nie urzeka, kompozycjom zapachowym dodaje unikalnego charakteru. Pachnie intensywnie, jest przyjemnie kwaskowaty, ale też słodkawo-cierpki, niczym połączenie cytryny z mandarynką, limonką i ananasem.
Wybierając perfumy z bogatej kolekcji zapachów FM Federico Mahora możesz z łatwością odnaleźć kompozycję zapachową, która będzie do ciebie idealnie pasować. Skorzystaj z koła zapachowego, które ułatwi ci poruszanie się wśród kompozycji.